Български фирми се надяват да участват в износа на лекарства за Мароко
Български фирми се надяват да участват в износа на лекарства за Мароко / Sofia Photo Agency

Строителство на жилища и магистрали, както и износ на лекарства са сферите, в които българският бизнес се надява да участва в Мароко. Това става възможно след като представители на конфедерациите на работодателите на двете страни подписаха меморандум за разбирателство в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Нашите фирми са конкурентоспособни, а в Мароко има добри условия за бизнес, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков. По думите му кралството има сериозна социална програма за изграждане на жилища - около 160 000 за две години. Шанс имало да се включим и в енергийни проекти.

Българската страна е силно заинтересована от подписването на меморандума, посочи Цецка Цачева. Тя изрази убеденост в добрите условия за бизнес в Мароко. Цачева увери, че управляващите у нас се стремят да създават законодателство, което да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме най-ниските данъци в ЕС, отбеляза председателят на Народното събрание.

Меморандумът за разбирателство е точката, от която ще продължи развитието на мароканския и българския бизнес, казаха от страна на Генералната конфедерация на мароканските предприятия. Според констатациите миналата година е била добра за Мароко в икономическо отношение.

След подписването на документа българската делегация, в която участват народни представители, бизнесмени, общественици, журналисти от различни медии, между които е и представителят на Дарик Христо Христов, посети джамията "Хасан Втори" в Казабланка.

Парламентарната делегация и председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъстваха снощи на концерта на Софийската опера и балет в театър "Мохамед Пети" в Рабат. Гостите бяха приветствани от министрите на културата на България и Мароко Вежди Рашидов и Бенсалем Химиш.