Българките няма да бъдат екзекутирани
Българките няма да бъдат екзекутирани / netinfo

Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Това заяви за Дарик световно известният адвокат Джовани ди Стефано. Преди две седмици бившият защитник на Саддам Хюсейн е изпратил писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, в което го моли, каквото и да бъде решението на Върховния либийски съд, петте медицински сестри да не бъдат убити.

„Получих революционния отговор от либийското правителство. То потвърди, че сестрите няма да бъдат убити. Следващата ми стъпка ще бъде да се срещна с полковник Кадафи и да го помоля да освободи безусловно българските медици и мисля, че ще успея”, заяви адвокат Джовани ди Стефано. Според него българското правителство не е успяло да намери правилния тон в преговорите с либийските власти. Според адвокат Джовани ди Стефано делото е продължило прекалено дълго и това е тактическа грешка.

„Направих това съобщение, когато бях в Багдад. Това е плод на усилията, които положих спрямо либийското правителство. А либийското правителство ми потвърди, че каквото и да се случи по време на съдебното заседание, решението на съда ще бъде, че петте български медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Това пишеше в писмото, което получих от либийското правителство. Това беше отговорът на писмото, което изпратих до полковник Кадафи преди две седмици. Така стоят нещата. Съвършено просто”, разказа Ди Стефано.

„Никога не съм казвал, че съм говорил лично с Кадафи. Нека това да е ясно. Въпреки, че не е изключено да стане. Става въпрос за информация, която съм получил от либийското правителство, от мои източници от либийското правителство в отговор на писмото ми до Муамар Кадафи. И отговорът беше, че българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани. Без значение какво решение ще вземе съдът. Това е всичко”, допълни адвокатът.

Джовани ди Стефано обясни още: „Не е изключено да се срещна с Кадафи, защото аз съм адвокатът на Терик Азис и други приятели на Муамар Кадафи. Сега се връщам от Багдат. Не е без значение, че либийското правителство винаги е подкрепяло всички адвокати, които работеха за Саддам Хюсейн. Аз бях един от тях. Либийските власти продължават да подкрепят работата ни. Моята работа, по точно. А тя е насочена срещу смъртното наказание. Ето защо написах въпросното писмо преди две седмици до Негово превъзходителство Муамар Кадафи.

„В писмото ясно и категорично подчертах, че той не може да ме подкрепя за това да не се изпълни смъртната присъда на Саддам, а сега да иска да екзекутира медицинските сестри в собствената му страна. Такава беше ситуацията. Той прие това. И аз получих отговор, че каквото и да се случи в съда сестрите няма да бъдат убити. И докато съдът вземе това решение, аз ще отида в Триполи и ще помоля лично полковник Кадафи да ги освободи без условия и те да се върнат в страната си. Заставам зад това обещание. Нямам представа дали Кадафи ще се съгласи напълно да ги освободи, но ще се опитам”, каза Ди Стефано.