Българите и дискриминацията
Българите и дискриминацията / снимкa: sxс.hu

За гражданите на България е много по-малко вероятно, отколкото за  останалите европейци като цяло, да смятат, че в тяхната страна са широко разпространени форми на дискриминация въз основа на етнически произход, сексуална ориентация, пол и вероизповедание. Този извод се съдържа в специалното изследване на европейската служба Евробарометър, което бе публикувано днес от Европейската комисия.

От друга страна, за българите е точно толкова вероятно, колкото и за останалите граждани на Европейския съюз, че дискриминацията въз основа на възрастта е широко разпространена, се отбелязва в проучването. Този извод се илюстрира добре в отговора на въпроса за потенциалните критерии за дискриминация на работното място. В нашата страна възрастта е поставена на първо място.

Българите приемат добре разнообразието подобно на останалите граждани на Европейския съюз. Резултатите от проучването показват, че те не биха възразили жена или в по-малка степен млад човек да заема важна политическа длъжност. От друга страна, при тях е по-малко вероятно в сравнение с останалите европейци да са на същото мнение, когато става дума за лице над 75 години и най-вече за хомосексуалист, пише БТА.

Подобно на европейците като цяло, повече от половината българи не познават добре правата си, в случай че са станали жертва на дискриминация или на тормоз. В такъв случай те биха се оплакали преди всичко в полицията, на съдебна или защитаваща равноправието институция.