България отваря вратите на ЕС и Великобритания за 500 000 имигранти
България отваря вратите на ЕС и Великобритания за 500 000 имигранти / БГНЕС, архив

България обяви, че ще даде паспорти на над 500 000 граждани на страни извън Европейския съюз, които в дългосрочен план ще получат правото да живеят и работят във Великобритания, пише британският вестник "Дейли мейл".

Вестникът изразява безпокойство, че предложението на министъра, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров да се даде гражданство на 500 000 бесарабски българи, живеещи в Украйна и Молдова, може да доведе до вълна от източноевропейски имигранти в страните от ЕС, включително Великобритания.

Само миналата година България издаде близо 80 000 нови паспорти на хора, декларирали български произход до второ коляно.

В момента Великобритания налага ограничение на броя на гражданите на най-новите членки на ЕС - България и Румъния, които могат да работят на нейна територия до една година. Не повече от 25 000 неквалифицирани работници могат да полагат труд в земеделския и хранителния сектор.

Тази мярка беше наложена, след като британските министри подцениха драстично броя на имигрантите, които предстоеше да пристигнат на Острова от Полша и другите бивши комунистически страни, които се присъединиха към Евросъюза през 2004 г. Когато Полша влезе в ЕС, британското правителство прогнозираше, че във Великобритания ще се заселят не повече от 13 000 души. В действителност пристигнаха над един милион.

Съгласно европейските норми ограничението може да се удължи с още две години, което почти със сигурност ще се случи. След 2013 г. обаче българите ще имат същите права на свободно движение като всички останали граждани на Европейския съюз, което означава, че 500-те хиляди бесарабски българи ще могат да се заселят във Великобритания, пише "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Унгария и Румъния също предвиждат мерки за предоставяне на гражданство на представители на националната диаспора в чужбина. Унгарците ще получат правото да живеят и работят във Великобритания още от самото начало, тъй като към Унгария и останалите страни, които се приобщиха към ЕС през 2004 г., не
действат междинни следприсъединителни ограничителни мерки, отбелязва "Дейли мейл".

Ако значителен брой нови граждани на ЕС се заселят във Великобритания, това ще затрудни управляващата коалиция в стремежа й да изпълни обещанието да намали нетната имиграция - разликата между хората, които се заселват в страната всяка година и тези, които я напускат - от 196 000 души до десетки хиляди, пише "Дейли мейл".