Буш обещава да остави на приемника си здрави връзки между САЩ и Европа
Буш обещава да остави на приемника си здрави връзки между САЩ и Европа / cнимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш обещава, че неговият приемник в Белия дом ще наследи здрави връзки между САЩ и Европа, които никога не са били толкова всеобхватни и динамични, предаде АФП. Агенцията цитира извадки от реч, разпространена предварително от Белия дом, която Буш ще произнесе утре в Париж по случай 60-ата годишнина на Плана "Маршал" за възстановяване на следвоенна Европа.

"Както и по времето на Студената война, ние ще спечелим още една голяма битка - битката за идеите", посочва Буш в речта си. Появата на свободни и проспериращи общества в Близкия Изток е от особено важно значение за мира през 21-и век, както свободна и просперираща Европа бе важна за мира през 20-и век”, изтъква президентът на САЩ.

"Европа, както и Америка, трябва да застанат на страната на лидерите, които поддържат демокрацията, и на милионите обикновени хора в Близкия Изток, които искат бъдеще на надеждата, на мира и свободата - в Ливан, в Афганистан, в Светите земи, в Сирия и Ирак", ще каже Буш в речта си. Според него в отношенията между Европа и Америка настъпва "нова ера, с отношения с нова динамика", за което дават принос държавни и правителствени ръководители като Ангела Меркел, Никола Саркози, Гордън Браун и Силвио Берлускони. "Аз виждам амбиции за могъща и решителна Европа, която поставя ударението върху ценностите на свободата във всяка отделна страна както на континента, така и край неговите граници", подчертава Буш.

Според АП очакваната в петък реч на Буш е призив за по-настъпателно партньорство между Европа и САЩ, за партньорство, излизащо извън кръга на евроатлантическите проблеми и насочено към глобалните - мира в Близкия изток, възпиране на възхода на радикалния ислямизъм и оказване на натиск върху държави като Иран.

Извадки от речта на Буш бяха разпространени сред световните информационни агенции, докато президентът на САЩ е на посещение в Рим. Белият дом окачествява тази реч, която ще бъде произнесена пред Организацията за икономически сътрудничество и развитие в Париж като същностна за последната обиколка на Буш в Европа като президент.

Преди да отпътува за френската столица, Джордж Буш ще бъде приет на аудиенция от папа Бенедикт XVI, съобщи АП. След Париж той ще посети Лондон, където ще бъде приет от кралица Елизабет Втора. В програмата му е включено пътуване до Белфаст, в Северна Ирландия.