Буш може да направи изявление относно войната в Ирак
Буш може да направи изявление относно войната в Ирак / снимкa: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш планира да направи обръщение към нацията в четвъртък относно войната в Ирак, предаде CNN.

Медията, цитирайки неназовани източници от администрацията на Буш и Конгреса, съобщи, че се очаква държавният глава да обсъди решението за намаляване срока на служба на американските военни от 15 на 12 месеца. Говорител на Белия дом заяви, че засега няма нищо за обявяване, но не би било изненада, ако Буш говори за Ирак тази седмица.

Буш се завръща във Вашингтон от срещата си с президента на Русия Владимир Путин.

В САЩ пък не прогнозират скорошен край на американската военна окупация на Ирак, а бързо изтегляне на войските рискува да предизвика масов хаос и дори геноцид. Това се посочва в публикуван във Вашингтон доклад на Института за мир на САЩ, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

В доклада се взема предвид значението на изпращането на американски военни подкрепления за подобряването на сигурността, но се изтъква също нестабилността на обстановката в Ирак и слабото влияние, което Вашингтон упражнява върху правителството в Багдад. Според експертите ще са необходими между 5 и 10 години пълен и безусловен американски ангажимент, докато бъде постигнат сериозен политически напредък в Ирак.

Експерти от Института за мир помагаха със съвети на групата за проучване на политиката спрямо Ирак.