/ iStock/Getty Images
Турските граждани са подали над 705 хиляди молби за кандидатстване в проекта за изграждане на социални жилища още в първия ден след обявяването му от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 13 септември тази година.

Подалите молби за кандидатстване предварително внасят по 500 турски лири такса в някоя от държавните банки, за да бъдат допуснати за участие в жребия, по който ще се определят кандидатите.

Турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум в телевизионно предаване на живо заяви, че се предвижда строителните търгове за първия етап да бъдат обявени на 10 октомври.

"Планираме готовите жилища от първия етап да бъдат предадени на собствениците им след две години. Стойността на първия етап от проекта ще бъде 422 млрд. турски лири. Прави се отстъпка от 40 процента. На първия етап се предвижда да бъдат изградени 250 хиляди социални жилища", заяви той.

Министърът подчерта, че проектът за социалните жилища е най-големият социален проект в историята на страната.

"Изключително голям е интересът към него от страна на гражданите във всичките 81 окръга на страната. Той е заложен в 5-годишната социална програма на правителството и ще допринесе за нарастване на трудовата заетост. Планира се в рамките на 5 години да бъдат изградени общо 500 хиляди жилища в цялата страна. Крайният срок за подаване на молбите за кандидатстване е 31 октомври", добави той.

Социалните жилища ще бъдат предназначени за граждани с ниски доходи, като прагът за Истанбул е 18 хиляди турски лири, а за останалите окръзи 16 хиляди турски лири.

Заделени са отделни квоти за младежи, за родственици на загинали военни, за инвалиди и за пенсионери.

Изплащането на кредитите за закупуване на въпросните жилища ще може да става за срок до 240 месеца.

Ердоган обяви, че цената на едно тристайно жилище от проекта ще бъде 609 хиляди турски лири, а на четиристайно - 850 хиляди турски лири.

Според опозиционни анализатори посочените цифри са нереални предвид инфлацията.
БТА