/ iStock/Getty Images
Членове на бразилското туземно племе мура боядисаха телата си с оранжево-червена боя и потеглиха с лъкове и топори към джунглата, готови за борба срещу обезлесяването и унищожаването на обиталището им - амазонската тропическа гора, предаде Ройтерс.
Бразилският президент: Амазонската гора не се нуждае от парите на Германия

Над 18 000 туземци мура живеят в Амазонас - най-големия и най-добре запазен щат в бразилската амазонска тропическа гора по данни на НПО "Институто сосиоамбиентал".

Членове на племето показаха на репортер на Ройтерс район с големината на няколко футболни игрища близо до селото им, който е обезлесен, а почвата е прорязана от следи от машини.

Обезлесяването в Колумбия през 2018 г. е обхванало площ колкото 276 футболни стадиона

"С всеки изминат ден виждаме как разрушението напредва: обезлесяване, нашествие, дървосекачество", каза представителят на племето Хандерш Уакана Мура.

"Мъчно ни е, защото гората умира във всеки един момент. Усещаме как климатът се променя, а светът има нужда от гората", каза той.

Обезлесяването в Амазонската гора в Бразилия се е увеличило с 67%

През първите седем месеца на тази година обезлесяването на Амазонка се е увеличило с 67% спрямо същия период на 2018 г. по данни на бразилския институт за космически изследвания. Службата съобщи също, че от началото на тази година горските пожари са се увеличили с 80% спрямо същия период на предишната.
Кой даде името на страховитата Амазонка?

Природозащитници обвиняват десния президент Жаир Болсонаро, че призовава за индустриалното развитие на защитени резервати и критикува глобите за посегателства над околната среда и по този начин насърчава дървосекачи и фермери, да разчистват горски площи, понякога с опожаряването им.
Откриха следи от древна цивилизация в Амазония (СНИМКА)

Племето мура планира да се бори срещу дървосекачите и други експлоататори на земята с подаване на жалби в националната агенция за опазване на околната среда и прокурорски служби.
"За тази гора ще се боря до последна капка кръв", заяви 73-годишният старейшина Раймундо Прая Белем Мура, който живее на тази земя откакто се е родил.
БТА