Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / Gulliver/Getty Images
Министерството на околната среда на Германия поставя под въпрос насърчаването на екологични проекти в Бразилия. Държавният глава на страната Жаир Болсонаро изглежда незаинтересован и препоръчва парите да бъдат инвестирани на друго място, пише германското издание „Шпигел”.
 


„Може да оползотворите парите за нещо смислено. Бразилия не се нуждае от тях.” – така реагира бразилският президент на възможността да отпадне финансирането на екологични проекти от Германия . Министерството на околната среда на Германия обяви, че прекратява финансовата подкрепа за опазване на горите и многообразието на видовете в Бразилия заради увеличеното изсичане на дървета по поречието на Амазонка.

Обезлесяването в Амазонската гора в Бразилия се е увеличило с 67%


„Политиката на бразилското правителство по отношение на района на Амазонка дава повод за съмнения дали се работи по последователно намаляване на обезлесяването”, заяви министърът на околната среда Свеня Шулце. Тя подчерта, че съвместната проектна работа може да продължи, след като има яснота по този въпрос.

Става дума за проект на стойност 35 милиона евро от фонда за международна инициатива по опазване на климата. От този фонд през 2008 г. са предоставени 95 милиона евро. Стартиралите вече проекти ще продължат да се реализират, а планираните ще бъдат замразени за известно време. Планира се да бъде преразгледана бъдещата съвместна работа с Бразилия във Фонда за Амазонка. В тази фондове Германия е внесла досега 55 милиона евро.

Обезлесяването в Колумбия през 2018 г. е обхванало площ колкото 276 футболни стадиона

Желанието на Болсонаро е да използва повече икономически региона на Амазонка, да не се увеличават защитените зони и да бъде разрешено изсичането на дървета. По повод критиките на германския канцлер Ангела Меркел относно изсичането на дъждовните гори в Бразилия, Жаир Болсонаро заяви, че Германия може да научи още много от Бразилия по отношение опазването на околната среда.
 
Откакто е начело на държавата, се изсичат все повече гори. Сателитни снимки показват, че през юни за изсечени 60% повече дървета, в сравнение със същия период на миналата година. 
 
 
БГНЕС