Браун и Малики обсъдиха предаването на сигурността в Басра на иракските сили
Браун и Малики обсъдиха предаването на сигурността в Басра на иракските сили / снимка: БГНЕС
Бъдещото предаване на контрола над сигурността в провинция Басра от британските на иракските сили бе в центъра на разговорите между иракския премиер Нури ал Малики и британският министър на отбраната Дес Браун, предаде Франс прес.

Разгледана бе извършваната в момента подготовка за прехвърлянето, се казва в съобщение на канцеларията на министър-председателя. Двета страни са обсъдили и ролята, която биха могли да играят британските войски в Ирак след предаването на отговорността.

Иракският премиер представи пред Браун и плана си за сигурност за Багдад. "Ако ситуацията в Багдад се стабилизира, ще бъдем по-добре подготвени да възстановим спокойствието и в другите райони на страната", подчерта Малики.

Той заяви, че милициите повече няма да бъдат толерирани и че хората вече ще знаят, че не може да укриват терористични организации. "Законът ще се прилага спрямо всеки, независимо от вероизповеданието, етническата или политическата му принадлежност", изтъкна Малики.

Британският министър е заявил, че съседните на Ирак държави трябва да помогнат за възстановяване на спокойствието и сигурността в страната.

Преди няколко дни британският министър на външните работи Маргарет Бекет изрази увереност, че Великобритания ще бъде в състояние да предаде през пролетта контрола над провинция Басра на иракчаните.

В момента в южната част на Ирак се намират около 7100 британски войници, които често са нападени от шиитските милиции. 130 британски войници са загинали от началото на войната в Ирак през 2003 г., припомня АФП.