Босна отбелязва 15-та годишнина от клането в Сребреница
Босна отбелязва 15-та годишнина от клането в Сребреница / снимки: Reuters

Десетки хиляди хора се стекоха днес в Сребреница за 15-та годишнина от клането на 8000 мюсюлмани от босненските сръбски сили през юли 1995 г.

Повече от 170 автобуса се очаква да пристигнат за церемониите в местността Потокари, където се намира мемориалът, посветен на клането, съобщиха организаторите. Хиляди други хора ще пристигнат с коли в местността в близост до Сребреница, Източна Босна. Тленните останки на 775 идентифицирани жертви на клането ще бъдат погребани днес в мемориалния център Потокари, където вече почиват други 3749 души. Това ще бъде най-голямото погребение от изграждането на мемориала през 2003 г.

Сърбия призова за помирение в навечерието на 15-та годишнина от клането на хиляди мюсюлмански мъже и деца от босненски сърби, съобщи Танюг. Сръбският президент Борис Тадич, който трябва да присъства на възпоменателната церемония в босненския град Сребреница в неделя заяви, че неговото присъствие ще бъде „акт на помирение и изграждане на мост между нациите на бившата съвместна държава" Югославия.

В отделно изявление по повод годишнината от клането в Сребреница сръбският премиер Мирко Цветкович заявява, че е време за помирение между народите на Западните Балкани след войните от 90-те. „Помирението в региона е нещо, без което не можем да живеем, нито като държави, нито като народи", заявява пред агенцията Цветкович.

След инициатива на проевропееца Тадич, сръбският парламент през март прие декларация, в която осъжда клането и поднася извинения на жертвите и на техните семейства. Белград се зарече да издири и да арестува укриващия се Младич, за когото се смята, че се намира в Сърбия.

Днес се навършват 15 години от едно от най-жестоките престъпления в Европа след края на Втората световна война. На 11 юли 1995 г. босненски сръбски части, ръководени от военновремевия военен ръководител Ратко Младич влизат в защитения от ООН анклав на Сребреница в източната част на Босна, избивайки около 8000 мюсюлмански мъже и момчета през следващите дни. Убитите в Сребреница са препогребвани на няколко пъти за да се прикрият следите. В продължение на години Сърбия отричаше мащаба на престъплението, окачествено като геноцид от Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия и Международния съд в Хага.

Босна отбелязва 15та годишнина от клането в Сребреница
netinfo

Клането в Сребреница, което бе определено от трибунала на ООН като геноцид, бе извършено под ръководството на генерал Ратко Младич. Бившият босненски сръбски военен лидер и днес продължава да се укрива в Сърбия. От март 1993 до юли 1995 г. Сребреница бе под обсада на босненската сръбска армия. В анклава няма храна, лекарства и вода - централният водопровод бе напълно унищожен от босненските сърби, припомня БГНЕС.

Анклавът бе превзет за шест дни през юли 1995 г. от Корпуса „Дрина". В бягството си жителите на Сребреница се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Друга част от около 20-25 000 души остава изтласкана в най-северните части на анклава и обкръжена от подпалени къщи и армията на босненските сърби. Тази втора група е подложена на двудневен терор с избирателни екзекуции, телата от които са безразборно натрупани на видими места. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански" зони. Повечето от депортираните оцеляват физически. В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. На 14 юли 1995 г. холандските войници от ЮНПРОФОР обикалят анклава и не намират в него „нито един жив мюсюлманин". Масовите гробове в Сребреница са 39.