/ БГНЕС
Бившият британски външен министър Борис Джонсън получи най-много гласове в първия кръг на изборите за нов лидер на Консервативната партия на мястото на министър-председателя Тереза Мей, предадоха световните агенции.

Тереза Мей остава депутат от Консервативната партия, след като напусне премиерския пост

В гласуването участваха 313 консервативни депутати. Джонсън, който беше лицето на официалната кампания за Брекзит на референдума през 2016 г., получи 114 гласа, следван от външния министър Джереми Хънт с 43 гласа, министъра на околната среда Майкъл Гоув с 37 гласа, бившия министър за Брекзит Доминик Рааб с 27 гласа и вътрешния министър Саджид Джавид с 23 гласа.

Само две дами в битката за поста на Тереза Мей

Кандидатите Мат Ханкок и Рори Стюарт получиха съответно 20 и 19 гласа. От надпреварата отпадат Андреа Ледсъм, Марк Харпър и Естър Маквей, получили съответно 11, 10 и 9 гласа.

Изискването беше на първия тур да се съберат най-малко 17 гласа.

Тереза Мей официално подаде оставка като лидер на Консервативната партия

След гласуването Джонсън благодари за получената подкрепа. "Доволен съм, че спечелих първото гласуване, но ни предстои още дълъг път", каза той.

Вторият кръг ще бъде на 18 юни. Следващи гласувания са предвидени на 19 и 20 юни. Гласуването ще продължава, докато останат двама претенденти за поста на Мей. Измежду тях ще избират всички членове на Консервативната партия (около 160 000 души) с гласуване по пощата. Победителят ще бъде обявен в седмицата, започваща от 22 юли. Той ще бъде и следващият британски премиер.

Претендент за поста на Мей призна, че е взимал кокаин като млад

Джонсън започна вчера официалната си кампания за лидерския пост, като обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и предупреди, че "отлагането означава поражение". "След три години и два пропуснати крайни срока ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври", каза той, като добави, че "не се стреми към излизане без сделка".

Джонсън печели подкрепата на голяма част от консерваторите и твърди, че само той може да спаси разединената партия, като осигури Брекзит.

Три години след референдума, на който британците гласуваха с 52 на 48 процента за излизане от ЕС, Великобритания върви към възможна криза заради Брекзит, тъй като повечето кандидати за поста на Мей са готови за напускане без сделка на 31 октомври. Британският парламент обаче показва, че ще се опита да осуети Брекзит без сделка, отбелязва Ройтерс.
БТА