/ Gulliver/Getty Images
Кои са 10-те консерватори, които се борят за премиерския пост след оттеглянето на Тереза Мей?
Великобритания се готви да избере нов премиер, но само членовете на Консервативната партия ще имат думата при вземане на това решение. Консерваторите провеждат избори за заместник на премиера Тереза Мей, която се оттегли миналата седмица от поста си на партиен лидер, след като не успя да изведе страната от Европейския съюз по график.

След края на срока за обявяване на номинациите, който изтече в понеделник, 10 депутати участват официално в надпреварата за неин наследник.

Борис Джонсън
Gulliver/Getty Images

Борис Джонсън, 54-годишен
 
Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър обожава да е център на вниманието и ухажва медиите, разрошвайки русата си коса, за да я направи още по-стърчаща и изпъстряйки речите си със шеги, остроумия и латински изрази. Един от най-добре известните британски политици, той е популярен сред редовите членове на Консервативната партия, които смятат, че той умее да разбира обикновените хора. В момента той е фаворит на букмейкърите за наследник на поста на Мей.
Джонсън беше водеща фигура по време на кампанията за напускане на ЕС и заема твърди позиции за Брекзит. Той обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сключено споразумение. Освен това той заплаши да не плати договорената сума от 39 милиарда лири (50 милиарда долара) за раздялата, ако блокът играе твърдо. Джонсън обещава и намаляване на данъците за лицата със средни и високи доходи.

Джереми Хънт
Gulliver/Getty Images
 

Джереми Хънт, 52-годишен
 
Хънт е заемал различни правителствени постове и е външен министър от юли миналата година, когато Джонсън подаде оставка заради Брекзит. Смятан за уравновесен и компетентен, по времето, когато беше министър на здравеопазването, той успя да се справи с разгорещения спор за трудовите договори с докторите от Националната здравна служба на Великобритания. Макар че е изключително умел в общуването, някои изпитват съмнения дали е достатъчно зрелищен, за да вдъхнови избирателите.
На референдума за членството на Великобритания в ЕС Хънт подкрепи загубилата страна. Сега той казва, че ще договори по-добро споразумение и ще изведе Великобритания от блока.

Претендент за поста на Мей призна, че е взимал кокаин като млад
Майкъл Гоув
Gulliver/Getty Images

Майкъл Гоув, 51-годишен
 
Също като Джонсън, Гоув помагаше в ръководството на кампанията за напускане на ЕС, но провали опита на своя приятел Джонсън да стане премиер през 2016 г., като неочаквано оттегли подкрепата си и реши самият той да се кандидатира за поста - стъпка, която му придава остатъчна следа на предателство в очите на някои консерватори.
Гоув е заемал няколко поста в правителството на Мей - в момента е министър на околната среда - и подкрепи нейната политика за Брекзит, докато бивши колеги критикуваха постигнатото от нея споразумение за изтеглянето. Това навреди на позициите му сред твърдите привърженици на Брекзит, които смятат, че той е проявил липса на твърдост, подкрепяйки споразумението на Мей.

Гоув е подложен и на сериозен натиск, след като призна, че е вземал кокаин повече от веднъж, преди да влезе в политиката.

Доминик Рааб
Gulliver/Getty Images

Доминик Рааб, 45-годишен
 
Бившият министър за Брекзит, заемал поста от юли до ноември 2018 г., подаде оставка в знак на противопоставяне на сключеното от Мей споразумение с ЕС. Твърд поддръжник на Брекзит, той казва, че Великобритания е била "унизена" от ЕС и не трябва да се бави с оттеглянето си след 31 октомври. Той дори заяви, че може да разпусне парламента, ако той се опита да отложи или възпрепятства Брекзит.

Рааб изглежда се опитва да се хареса и на традиционалисткото крило в партията, заявявайки, че "вероятно не е" феминист, и се противопоставя на улесняването на желаещите да сменят пола си.

Оспорвана надпревара за наследник на Тереза Мей - кой какво обещава?

Саджид Джавид
Gulliver/Getty Images

Саджид Джавид, 48-годишен
 
Биографията на Джавид като син на пакистански имигранти го отделя от мнозина от останалите консервативни претенденти за премиерския пост. Бивш банкер, избран за депутат през 2010 г., той е поддръжникът на либертарианското крило на партията.

По време на референдума за Брекзит през 2016 г. Джавид подкрепяше оставането в ЕС, но след това прегърна Брекзит. Някои поддръжници на напускането на ЕС обаче продължават да изпитват съмнения доколко държи на идеята. Той заяви, че постигането на споразумение с ЕС би било неговия приоритет номер едно и не подкрепя изтеглянето без споразумение.

Като министър на вътрешните работи, отговарящ за имиграцията и границите, през последните месеци Саджид Джавид привлече общественото внимание, предприемайки агресивни действия, за да попречи на пристигането на лодки с мигранти през Ламанша.

Мат Ханкок
Gulliver/Getty Images

Мат Ханкок, 40-годишен
 
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок се представя като лицето на по-младото поколение в Консервативната партия, стремящо се към модернизация. Обещавайки енергизираща смесица от социален либерализъм и икономически динамизъм, той казва, че Консервативната партия трябва да гледа отвъд Брекзит - послание, което може да е прекалено подранило за много членове на партията.

Тереза Мей официално подаде оставка като лидер на Консервативната партия

Андреа Ледсъм
Gulliver/Getty Images

Андреа Ледсъм, 56-годишна
 
Ледсъм, която през 2016 г. участва в кампанията за напускане на ЕС, подаде оставка като лидер на Камарата на общините заради несъгласие със споразумението за Брекзит, постигнато от министър-председателката Тереза Мей, с което помогна за провала й. През 2016 г. тя си оспорваше с Мей поста на партиен лидер, но се отказа от кампанията, след като беше подложена на остри критики заради изказването си, че майчинството я прави квалифицирана за водач. Мей няма деца.

Ледсъм отхвърля договореното от Мей споразумение с Брюксел за раздялата с ЕС и казва, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври с поредица от мини-споразумения, за да гарантира, че търговията и пътуванията ще може да продължат. Според критици това е пожелателно мислене, защото блокът няма да се съгласи.

Рори Стюарт
Gulliver/Getty Images

Рори Стюарт, 46-годишен
 
Кандидат със слаби шансове за успех, министърът на международното развитие Рори Стюарт привлече рязко общественото внимание с разумна кампания, при която обикаляше страната, разговаряйки с гласоподаватели и снимаше симпатично аматьорски видеоклипове за социалните медии. Той има най-интересна биография от всички кандидати: някогашен учител на принцовете Уилям и Хари, Стюарт е обикалял Афганистан и беше заместник-губернатор на провинция в Ирак след американската инвазия през 2003 г.

По-рано поддръжник на оставането в ЕС, той вече подкрепя Брекзит, но призовава за компромис, заявявайки, че Великобритания няма реалистичен вариант за напускане на блока без споразумение за раздялата. Той е критикувал обещанията на Джонсън и други поддръжници на Брекзит, определяйки ги като нереалистични. Самоопределя се като "Анти-Борис" кандидата.

Естър Маквей
Gulliver/Getty Images

Естър Маквей, 51-годишна
 
Бивша телевизионна водеща и министърка от кабинета, Маквей е безкомпромисна привърженичка на Брекзит и казва, че има способността да намира общ език с поддръжници на консерваторите, чиято работа е свързана с физически труд. Според нея Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, независимо от ситуацията. Също като Рааб, тя не изключва възможността да разпусне парламента, за да прокара Брекзит без сделка. 

Марк Харпър
Gulliver/Getty Images

Марк Харпър, 49-годишен
 
Бивш Марк Харпър, бивш лидер на парламентарната група на консерваторите, отговарял за спазването на партийната линия, е един от по-малко известните претенденти. Той се опитва да използва това в своя полза, заявявайки, че избирането му би представлявало скъсване с администрацията на Мей, която не успя да осъществи Брекзит.
БТА