Близо половината пчели в САЩ измрели само за година
Близо половината пчели в САЩ измрели само за година / ThinkStock/Getty Images

Пчеларските ферми на САЩ са загубили около 44% от пчелите си през изминалата година, което провокира учените да говорят за екологична катастрофа и възможен срив при цялата популация на пчели, дължащи се на епидемия от акара Вароа (Varroa destruktor), съобщават учени от Университета в Мериленд, предаде РИА Новости.

„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние. Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчелите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява", казва Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд.

Масово измиране на пчели

През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за техните диви родственици. Броят им първо е спаднал с 40% през миналата година, а след това с още 44% през тази година.

Основната причина за изчезването на домашните и на дивите пчели е конкретен феномен - епидемията на паразитния акар Вароа. Той е опасен за пчелите поради факта, че е носител на няколко вируса, заразяване с които води до деформация на крилата на пчелите и различни други проблеми.

Източник: Фокус