/ IStock
Около 1900 души протестираха вчера в Мюнхен срещу затварянето на Германия заради коронавируса, съобщи полицията. Организаторите бяха обявили първоначално акцията като "църковна служба", предаде ДПА.

Германия с нов рекорд на заразени

"Тук не става дума за свободата на събранията", каза един от ораторите на "Терезиенвизе" - мястото в Мюнхен, където традиционно се организира знаменитият Октоберфест - след което покани участниците да се помолят заедно с него.

Полицията заяви, че макар събитието да започнало с "характеристиките" на църковна служба, след като то започнало "все повече да прилича на концерт", около 19 ч. тя го закрила.

През уикенда в Германия протестираха хиляди хора във връзка със започващото от днес затваряне на федералната република. Противоепидмичните мерки, които влизат в сила, предвиждат ресторантите и баровете да бъдат затворени, а събиранията на открито да бъдат ограничени до най-много 10 души от две домакинства.

Германия с нов ръст при заразените с коронавирус

Полицията на протеста в Мюнхен заяви, че е предупредила около 200 души заради неправилно носене на маски или заради липса изобщо на такива. Градската управа беше разрешила в демонстрацията да участват само 1000 души, решение, което беше потвърдено от две съдилища.

Организаторите от инициативата "Латерално мислене 089" бяха регистрирали 5000 демонстранти. На сцената бяха издигнати кръстове, бяха поставени и ковчези с венци от цветя и увити с германски флагове. 
БТА