/ Guliver/Getty Images
Председателката на конференцията на ООН за климата с участието на близо 200 страни предупреди при откриването й днес, че тези, които отказват да се съобразят с покачващите се глобални температури, "ще са от грешната страна на историята", предаде Асошиейтед прес.

Gulliver/Getty Images

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит заяви, че на форума в Мадрид от 2 до 13 декември трябва да се положат основите за придвижване към въглеродно неутрални икономики, като същевременно се обръща внимание на най-бедните и най-уязвимите към покачващите се температури. Политиката е известна като "справедлив преход".

Борисов към председателя на Европейския съвет: Чакаме те в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Тези, които не искат да видят това, ще са от погрешната страна на историята", каза тя и призова правителствата да направят по-амбициозни обещания за съкращаване на емисиите парникови газове преди крайния срок догодина.

Срещата на върха се премести в Мадрид, след като Чили се отказа от домакинството заради антиправителствените протести. Тя си поставя за цел да дооформи правилата от Парижкото споразумение от 2015 година. Това включва създаване на работеща международна система за търгуване на емисии и обезщетяване на бедните страни за понесени загуби от покачването на морското равнище и други последствия от климатичните промени.

Gulliver/Getty Images

"Имаме общо предизвикателство, но с диференцирани нужди и различни спешни проблеми, които можем да преодолеем само ако работим заедно", заяви Шмит.
Преди четири години в Париж държавите се споразумяха за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, в идеалния случай 1,5 градус до края на века в сравнение с доиндустриалната епоха. Средните температури вече са нараснали с около 1 градус, което ограничава възможността за постигане на по-амбициозната цел.

Германските студенти стачкуват, искат повече мерки в защита на климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди вчера, че направените до момента обещания за съкращаване на емисиите парникови газове, които причиняват покачване на температурите, са недостатъчни за преодоляване на "точката на необратимост" в климатичните промени.
"Това, което липсва, е политическа воля", заяви той.

Gulliver/Getty Images

Организаторите на конференцията очакват около 29 000 посетители, в това число около 50 държавни и правителствени глави за днешната откриваща сесия.
С изключение на ЕС, чието новоизбрано ръководство започва петгодишния си мандат с посещение на срещата на върха, останалите най-големи световни замърсители - САЩ, Китай и Индия, са представени на министерско или по-ниско ниво, отбелязва АП.
БТА