Бившият чешки премиер подаде оставка като председател на партията си
Бившият чешки премиер подаде оставка като председател на партията си / cнимка: Reuters, архив

Бившият премиер на Чехия Мирек Тополанек подаде оставка като председател на своята Гражданска демократическа партия. Решението му идва седмица, след като той обяви, че няма да оглави листата на своята партия на парламентарните избори на 28 и 29 май, съобщи Ройтерс.

Тополанек беше подложен на силен натиск след скандал с негово изказване за църквата, евреите и хомосексуалистите в неофициално интервю за гейсписание, припомня БТА. Той се извини за забележките си, но заяви, че думите му са разтълкувани погрешно. Заместникът на Тополанек Петeр Некаш ще поеме временно председателството и ще ръководи партията по време на изборите, на които се очаква да победи Социалдемократическата партия.

В момента Чехия е ръководена от преходно правителство, след като коалиционния кабинет на Тополанек загуби вот на недоверие, отбелязва АП.

Решението на Тополанек да подаде оставка идва изненадващо след като само преди седмица след 12-часово заседание на партийното ръководство беше посочено, че той ще остане начело на партията и ще я води на предстоящите парламентарни избори. Причина за разгорещения дебат станаха скорошните коментари на експремиера по отношение на църквата и хомосексуалистите. По време на фотосесия за гейсписанието "Луи", Тополанек заяви, че "църквата контролира хората чрез промиване на мозъка". Той разкритикува още министъра на транспорта Густав Сламецка, че не е предприел решителни действия, когато ситуацията е била трудна. "Смятам, че Густав Сламецка бие отбой, когато ситуацията стане наистина, наистина трудна. Това няма нищо общо с факта, че е гей, това идва от характера му", казва откровено Тополанек.

Самият Тополанек се опита да обясни думите си и заяви, че те са били извадени от контекста, в който са казани, което е довело до погрешното им разбиране. "Няма да използвам празни фрази или да говоря със заобикалки", посочи той, но допълни, че вече ще внимава какво говори.

Парламентарните избори в Чехия ще се проведат на 28 и 29 май - последната възможна дата за провеждане на избор на народни представители. Мандатът на настоящия парламент изтича на 3 юни. Двете основни партии в Чехия - Гражданските демократи на експремиера Мирек Тополанек и Социалдемократическата партия на Иржи Парубек, настояваха вотът да се проведе по-рано, в средата на май.