Бивш лидер на италианско терористично движение арестуван в Бразилия
Бивш лидер на италианско терористично движение арестуван в Бразилия / снимка: BGNES

Бразилската полиция съобщи, че е арестувала бившия ръководител на крайноляво италианско движение Чезаре Батисти, който е в неизвестност от 2004 г., предаде Франс прес.

Батисти, който бе ръководител на крайнолявото терористично движение "Въоръжени пролетарии за комунизъм", бе осъден задочно от италианското правосъдие през 1993 г. на доживотен затвор заради участие в четири убийства в периода 1978-1979 г.

Батисти бе заловен в Италия през 1979 г. при разследване на убийството на бижутер от Милано, но успя да избяга и намери убежище в Латинска Америка. Оттам той замина за Франция, където бившият френски президент Франсоа Митеран пое ангажимент да не екстрадира италиански терористи, отказали се от насилието. В крайна сметка френското правосъдие прие да екстрадира Батисти през 2004 г. и тогавашният премиер Жан-Пиер Рафарен подписа указ за екстрадицията му, но Батисти бе напуснал Франция през август същата година.

Италианският министър на правосъдието Клементе Мастела приветства "блестящата операция, ръководена от италианската полиция в сътрудничество с бразилските и френските й колеги", при която бе арестуван Батисти. Мастела изрази надежда, че процедурата по екстрадицията му ще приключи бързо и Батисти ще се завърне в Италия, където ще бъде изправен пред съд за четири убийства и други престъпления.