/ ThinkStock/Getty Images
Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ може да прекара остатъка от живота си зад решетките, след като се призна за виновен в шпионаж в полза на Китай. Това съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от световните агенции.

ЦРУ залага на пари и изобретателност срещу Русия и КНДР

54-годишният Джери Чун Шин Лий, съден в щата Вирджиния, се е признал за виновен в "сговор с цел да събира и предава секретни данни на правителството на КНР (Китайската народна република)" - "информация, засягаща националната сигурност", се казва в комюникето.

Натурализираният американец, бивш военен, е работил за ЦРУ от 1994 до 2007 г., а след това се е преместил в Хонконг. Три години след това той е бил потърсен от китайски агенти, които са му предложили пари и "доживотни грижи срещу сътрудничество".

ЦРУ вече е с профил в Инстаграм

Според заповедта за арест на Лий, обнародвана след залавянето му през януари 2018 г., агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ са открили през 2012 г. в негов багаж бележници с имена, контактни и други данни за служители и информатори на ЦРУ, например адреси на нелегални скривалища. 

Той обаче е бил арестуван едва шест години по-късно и американските власти не посочват причина за забавянето.

Според следствието Лий получавал големи суми за събираната информация, а пред властите в САЩ лъжел за доходите и пътуванията си, твърдейки, че не е предавал събраните данни на Китай, отбелязва ТАСС. 

Делото се гледа тайно, но според "Вашингтон пост" американската разузнавателна общност е на мнение, че Лий е разкрил всички източници на ЦРУ в Китай, "някои от които са били убити".
БТА