Бихме приели нова партньорска проверка на блоковете на „Козлодуй”
Бихме приели нова партньорска проверка на блоковете на „Козлодуй” / netinfo

България би приела нова партньорска проверка на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, при ясно определен мандат. Това каза пред Европейския парламент президентът Георги Първанов. Българският държавен глава заяви още, че са необходими повече усилия по осъществяване целите на международния фонд за подпомагане на либийските деца и техните семейства.

Дебат, който да разгледа позицията по затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” поиска президентът Георги Първанов. Той заяви, че България се придържа към принципа, че договорите трябва да се спазват. Ако има воля да се оцени сегашната ситуация на енергийна криза в региона, решение може да се намери, каза президентът Георги Първанов.

Темата, по която президентът получи пълна подкрепа, бе съдбата на българските медицински сестри в Либия.

Държавният глава благодари и за пълната подкрепа и солидарност от страна на Европа за бързото и благоприятно решаване на случая и заяви, че оценява съчувствието, което европейските институции и страните членки проявяват към засегнатите деца и техните семейства.

„Ние трябва да си обещаем, че докато българските медицински сестри не се върнат в България, няма да спрем да работим, каквото и да ни коства това, заяви председателят на Европейския парламент Гьотеринг.

Той оцени речта на президента Георги Първанов, като окуражаваща по отношение на усилията, които страната ни ще продължи да полага по реформите, които се налага да извършим още след приемането ни в Европейския съюз.