/ БГНЕС
Хиляди хора излязоха днес на първомайско шествие в Париж и в други големи градове във Франция, съобщи АФП.

Отделно от организираната от профсъюзите демонстрация във френската столица, в района на моста "Остерлиц" се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица. Те скандираха антифашистки лозунги, развяваха съветски знамена и издигнаха антиправителствени плакати, отбеляза Ройтерс. Някои започнаха да издигат барикади и да замерят с бомбички разположените на бул. "Опитал" сили за борба с безредиците, които отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.
 

БГНЕС


Как на Балканите отпразнуваха 1 май? (СНИМКИ)

Демонстрантите изпотрошиха прозорците на ресторант "Макдоналдс" и хвърлиха вътре "коктейли Молотов". Пострада също така сервиз на "Рено", намиращ се на шосе до гара "Остерлиц", а строителна машина бе подпалена, се вижда на заснети от "Ройтерс" кадри.
 

БГНЕС


Френският вътрешен министър Жерар Колон написа в Twitter, че "силите на реда правят всичко възможно да сложат край на това нарушаване на обществения ред и да задържат виновните". Кметът на Париж Ан Идалго осъди "насилието, извършено днес в Париж от маскирани хора", чиято единствена цел е "да всяват хаос по улиците на града", предаде ТАСС.
 

БГНЕС


Вчера полицията предупреди за възможни сблъсъци с крайнолеви анархистки групировки, след като в социалните мрежи се появи призив за "Революционен ден". В провинцията няколко десетки хиляди души участваха в демонстрации по призив на влиятелни профсъюзи и крайнолеви организации, които протекоха спокойно.
 

БГНЕС


Френският президент Еманюел Макрон, който бе избран през май 2017 г. с обещанието да съживи френската икономика и да подпомогне създаването на работни места, е в конфликт със синдикатите заради плановете му да либерализира регулациите в сферата на заетостта, отбеляза Ройтерс.

Работници и активисти отбелязаха 1 май и други европейски страни

Десетки хиляди работници излязоха днес на първомайски демонстрации в Германия и Австрия да отстояват правата си в условията на глобализация, съобщи АП.

Около 4000 профсъюзни привърженици преминаха в Берлин по няколко маршрута и се събраха пред Бранденбургската врата. Във Виена около 12 000 души се събраха пред кметството, някои от които носеха плакати с лозунги срещу планирано съкращаване на социалните помощи от новото правителство.

В над 70 града в Испания имаше шествия с призиви за равенство между половете, по-високи заплати и пенсии сега, когато икономиката отново е стъпила на крака.

Датски профсъюзни представители и депутати от левицата направиха традиционни първомайски обръщения пред работници на работните им места. По-късно хиляди се събраха в големи паркове в страната, въпреки дъжда, ниските температури и вятъра, за да слушат първомайски речи, в които бяха отправени критики към дясноцентристкото правителство.
БТА