Безработицата и цените - основен проблем за Косово
Безработицата и цените - основен проблем за Косово / netinfo

Косоварите смятат, че социалните и икономическите проблеми са основните, пред които е изправено Косово след обявяването на независимостта на 17 февруари, съобщи агенция Франс прес. Според проучване, извършено от Програмата на ООН за развитие през април и май сред 1310 души, над 70 на сто от гражданите смятат безработицата, бедността и цените за основни проблеми в Косово. Този процент показва, че косоварите са променили приоритетите си и вече са по-загрижени не за политиката, а за всекидневието си, каза, представяйки програмата, шефът на бюрото на Програмата на ООН за развитие в Прищина.

Безработицата обхваща между 40 и 50 на сто от активното население, а 37 на сто от около двумилионното население, което е предимно албанско, живее на прага на мизерията с 1,5 евро на ден, според Световната банка. Около 15 на сто от населението живее с по-малко от едно евро на ден. Според проучването на Програмата на ООН за развитието доверието на сърбите в Косово към институциите, натоварени с тяхната сигурност, е намаляло., което вероятно е повлияно от обявяването на независимостта на бившата сръбска област.

Около 12 хиляди сърби, живеят в Косово, чиято независимост е призната от около 40 държави, сред които САЩ и повечето страни от Европейския съюз. Сърбия и нейният съюзник Русия се противопоставят на независимостта.