Без реформи в ЕС, Великобритания може да напусне съюза
Без реформи в ЕС, Великобритания може да напусне съюза / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд втвърди реториката срещу Брюксел и заплаши с излизане на Великобритания от ЕС с общонационален референдум, ако Лондон не получи гаранции за провеждане на съществени и необратими реформи.

„Това трябва да бъде жизнеспособен, съществен пакет необратими реформи, които да имат законна сила. Тъй като ако предложим нещо по-малко значимо на британския народ, то той ще ни отвърне с презрение”, заяви външният министър в интервю пред в. „Дейли Телеграф”. Той припомни думите на премиера Дейвид Камерън, който беше казал, че при отсъствие на гаранции за по-нататъшни реформи в ЕС, изходът от референдума може да бъде всякакъв.

Допитването до народа във Великобритания трябва да се проведе най-късно до края на 2017 г. Хамънд все пак даде да се разбере, че самият той не е привърженик на излизането на Великобритания от ЕС.

Според него страната му ще оцелее извън общността, но икономическата вреда от едно излизане от ЕС ще е неизбежна. Лондон иска от Брюксел да предостави разширени пълномощия за парламентите на страните членки на ЕС, по-строг контрол за движението вътре между отделните страни в ЕС и други промени.

Източник: БГНЕС