Без чадъри и раници при встъпването в длъжност на Обама
Без чадъри и раници при встъпването в длъжност на Обама / снимка: БГНЕС

Количките, чадърите и раниците ще бъдат забранени на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама на 20 януари, предаде АФП. Поради стриктните мерки за сигурност, посетителите на церемонията бяха предупредени да оставят у дома си всякакви подозрителни предмети, включително чували и разхладителни напитки, плакати и транспаранти.

„Много от посетителите ще бъдат в сектора за правостоящи и трябва да са готови да прекарат няколко часа на крака“, предупредиха организаторите. Денят на встъпването в длъжност на новите президенти обикновено е студен и често – мокър, но организаторите заявиха, че са готови да осигурят хиляди пончо, ако вали или паднат температурите. Въпреки това децата, възрастните хора и тези с отслабена имунна система трябва да обмислят посещението си на церемонията.

Оръжията и другите опасни предмети също са забранени, както и алкохола. Баровете обаче могат да продължат да поднасят напитки до 4 часа сутринта от 17-ти до 21-и януари. Хотелите във Вашингтон са заети по време на церемонията, а много местни жители дават стаи под наем на пристигащите за хиляди долари. Службата на градското метро призна, че изпитанието ще надхвърли ресурсите им и посъветваха живеещите наблизо да обмислят ходенето пеш като средство за придвижване.

Очаква се броят на посетителите да надхвърли рекорда от 1,2 милиона посетители. Сегашният рекорд принадлежи на Линдън Джонсън от 1965 г., при встъпването му в длъжност след убийството на Кенеди, припомня БГНЕС.