/ Thinkstockphotos
Отмяната на еднополовите браковете в Бермуда може да се окаже заразен пример, опасяват се защитници на гей правата. Британската задморска територия, стана първата държава в света, отказала се от решението да узакони еднополовите бракове.

Радостта на ЛГБТ общността в Бермуда от узаконяването на еднополовите бракове продължи едва девет месеца. Процъфтяващата островна страна, прочута с ниските си данъци и райските си плажове, стана първата в света държава, която отменя закона си, позволяващ еднополови бракове.

Решението беше изненада за мнозина от близо 70 000 й жители. Правителството заяви, че гей двойките, които вече са минали под венчилото, ще запазят статута си.

The New York Times: България може да бъде принудена да признае еднополовите бракове

От месец май миналата година досега в Бермуда или на круизни кораби, регистрирани на нейна територия, са сключени десетина еднополови бракове. Не е ясно обаче колко брачни церемонии е трябвало да бъдат отменени.

Вътрешният министър Уолтън Браун заяви, че законът, подписан от губернатора Джон Ранкин, търси баланс между противниците на еднополовите бракове в социално-консервативната държава и решенията на Европейския съд, които защитават гей двойките в презокеанската територия.

„Законът постига справедлив баланс между две непримирими помежду си в момента групи в Бермуда, като отново постановява, че бракът е между мъж и жена, но в същото време признава и защитава правата на гей двойките.“

г
Thinkstock/Getty Images

Новият закон утвърждава брака единствено като съюз между мъж и жена. Правата на еднополовите двойки ще бъдат защитени, но те ще имат право само на неофициално съжителство.

Българин сключи първия гей-брак в Германия (СНИМКИ)

Браун изтъкна, че ЛГБТ туристите са все така добре дошли в Бермуда. Вече има отмяна на резервации обаче. При това, някои от отказалите се да посетят кораловите острови са го обявили чрез писма до редакцията на местния вестник. В социалните медии пък има призиви за туристически бойкот на екзотичната дестинация.

Бермудският адвокат Марк Петингил, която спечели случай за брачно равенство във Върховния съд миналата година, е предприел действия по оспорване на новия закон. Той прави историческа аналогия с легендарната Роза Паркс, борила се за правата на чернокожите в САЩ, която става известна с отказа си да освободи място в автобуса за бял мъж.

„Това е като да кажеш на Роза Паркс, че може да седне където иска в автобуса, а след това да й кажеш, че не може да ползва първите два реда седалки.“

Мислех, че дъщеря ми е чудовище

ЛГБТ актвисти порицаха ролята на църквата. Дизайнерката Рене Хил разказва, че по време на заупокойна служба за неин браточед, намерила за редно да изтъкне, че е живял открито като гей, но пасторът е прекъснал, като призовал присъстващите да се моят за греховете на починалия.

Лесбийката Линда Минцер, която е полицай, споделя от своя страна, че семейството и църквата са били срещу нея заради сексуалността й и дори е била наречена „демон“ от един архиепископ, защото е носела папионка по време на литургия.

Германският парламент разреши еднополовите бракове
Thinkstock/Getty Images

БТА