Белград: Сръбски мафиот организира бунта в Северно Косово
Белград: Сръбски мафиот организира бунта в Северно Косово / снимка: Reuters

Сръбските спецслужби са информирали парламентарната комисия по въпросите на сигурността, че сблъсъците със силите на НАТО в Косово край граничния пункт Ярина са организирани от сръбския контрабандист Звонко Веселинович.

Той е организирал група от около 20 души, която е била въоръжена и се е включила в протестите, съобщава БГНЕС. В доклада на спецслужбите се казва, че Веселинович е изградил паралелния пункт край Ярина, недалеч от базата на КейФОР.

При сблъсъците са ранени няколко войници от КейФОР. В тях участва лично самият Звонко Веселинович, съобщава в днешния си брой вестник "Блиц".

Насилието в Северно Косово избухна миналия месец след разрушаването от КейФОР на барикада на сърбите близо граничния пункт Ярина на границата със Сърбия. Сърбите от Северно Косово отказват да признаят контрола върху този граничен пункт и върху Бърняк, наложен от косовската полиция и от мисията на ЕС (ЕУЛЕКС). Около 1500 протестиращи обградиха превозни средства на силите на КейФОР, като хвърляха камъни срещу войниците от НАТО, които трябваше да отговорят със сълзотворен газ. Шестима сърби бяха ранени, както и четирима войници от КейФОР, от които един тежко при експлозията на самоделна бомба.