/ iStock/Getty Images
Една от най-големите неправителствени организации за социални дейности, управляваща плувни басейни във Великобритания, заяви, че съкращава работното си време, за да пести пари от сметките за електроенергия, тъй като нарастващите разходи за отопление започват да ощетяват обществените услуги в страната, съобщи Ройтерс.  

Над 200 центъра за отдих и плувни басейни в цялата страна ще отварят с един час по-късно и ще затварят час по-рано в определени дни, за да намалят разходите за отопление и осветление, съобщи организацията "Джи Ел Ел" (GLL).

Инфлацията във Великобритания достигна най-високите си равнища за последните 41 години в резултат на повишаването на цените на енергията, и предизвика криза, свързана с разходите за живот, както за потребителите, така и за бизнеса, отбелязва Ройтерс.

По-високите сметки за електричество засягат хората в цяла Европа и правителствата на страните предприемат мерки за намаляване на разходите.

Във Франция на общините е наредено да намалят температурата на водата в обществените плувни басейни с 1 градус по Целзий, както и да изключат топлата вода в тоалетните на обществените сгради.

Намаленото работно време на плувните басейни ще продължи от декември до Великден (9 април), съобщи днес "Джи Ел Ел".

"Това ще ни позволи да изключваме осветлението, инсталациите и оборудването в моментите на максимално потребление на електроенергия, когато е най-студено и най-тъмно", се казва в изявление на "Джи Ел Ел".

Разходите за енергия сега са три пъти по-високи от тези през 2019 г., заяви предприятието и добави, че в момента отоплението на обществен плувен комплекс струва 300 000 британски лири годишно.

Властите в Обединеното кралство предупредиха по-рано този месец, че повече от 100 басейна може да затворят или да ограничат услугите си поради високите разходи за енергия.
БТА