Джо Байдън
Джо Байдън / /Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че светът "обръща посоката" към свободите, докато ръководеше втората среща на върха за демокрацията, посветена на Китай и Русия.

В речта си в Белия дом пред предимно виртуалната среща на 121 лидери Байдън официално обяви ново финансиране в размер на 690 млн. долара в подкрепа на демокрацията по света.

"Вярвам, че това е определящото предизвикателство на нашата епоха и днес можем да кажем с гордост, че демокрациите по света стават все по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света стават все по-слаби, а не по-силни", каза Байдън.

"Благодарение на ангажираността на лидерите, събрали се днес, и на упоритостта на хората във всеки регион на света, които изискват правата им да бъдат зачитани и гласовете им да бъдат чути, виждаме реални показатели и реални индикации, че се обръщаме към по-добро", заяви Байдън на срещата на върха.

Байдън, който покани осем лидери повече, отколкото на встъпителната си среща на върха за демокрацията през 2021 г., цитира усилията на Ангола за изграждане на независима съдебна система и антикорупционните планове на Доминиканската република и Хърватия, както и отхвърлянето на изборните резултати в САЩ през ноември от страна на привържениците на Доналд Тръмп.

В последния си годишен доклад Freedom House, подкрепяната от САЩ изследователска група, констатира, че през 2022 г. демокрацията се е влошила на глобално равнище, но че има все повече светли точки.

"Намираме се в преломен момент в историята, когато решенията, които вземаме днес, ще повлияят на хода на нашия свят през следващите няколко десетилетия", каза Байдън.

"Нашата работа е да продължим да надграждаме напредъка си, за да не започнем отново да се движим в грешна посока - да запазим инерцията."
 
БГНЕС