Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидерите на 18 страни от южния тихоокеански регион по време на посещението си в Папуа-Нова Гвинея през май, предаде Франс прес, като се позова на министъра на външните работи на тази страна.

Джо Байдън ще се кандидатира за нов мандат като президент на САЩ

Байдън планира да разговаря с членовете на Форума на тихоокеанските островни държави, който ще се проведе в столицата на Папуа-Нова Гвинея. Той ще има и двустранни срещи, поясни дипломат номер едно на Папуа-Нова Гвинея Джъстин Ткаченко. Премиерите на Австралия и на Нова Зеландия са сред страните, които ще бъдат поканени на срещата на върха в Папуа-Нова Гвинея. Тя ще се състои в момент, в който Вашингтон и Пекин се борят за влияние в региона, отбелязва Франс прес.

Байдън ще пристигне в Папуа-Нова Гвинея на 22 май и ще бъде първият действащ президент на САЩ от поне столетие, който посещава тази страна.

Байдън освен това ще присъства на среща на върха на Г-7 в Хирошима в Япония и на среща на върха на алианса КУАД (САЩ, Япония, Австралия и Индия) в Сидни, в Австралия. 
Габриела Големанска, БТА