/ iStock/Getty Images
Австрия съобщи, че трима души са били задържани по подозрение за участие в "ислямистка мрежа", докато Виена и Кьолн засилват полицейския контрол, позовавайки се на повишените опасения за сигурността по време на Коледа.

Германската полиция извършва строг контрол на входа на катедралата в западния град Кьолн след "предупреждение за опасност" за новогодишната нощ.

Австрийската полиция също засили проверките, особено около църквите, религиозните събития и коледните пазари във Виена, позовавайки се на "повишен риск".

Австрийските власти извършиха четири ареста, съобщи вътрешното министерство.

Терористична заплаха към катедралата в Кьолн

Говорител на министерството съобщи, че трима от четиримата са задържани в очакване на допълнителни разследвания.

"Не е имало непосредствена заплаха от нападение във Виена", каза той пред АФП, като отказа да коментира повече.

Според германския ежедневник "Билд" един арест е бил извършен и в Германия.

Арестуваните заподозрени са таджики, за които се твърди, че са искали да извършат нападения за "Ислямска държава - Хорасан" (ИД-Х), разклонение на ИД в Афганистан.

"Терористични актьори в цяла Европа призовават за нападения срещу християнски събития - особено около 24 декември", се казва в изявление на виенската полиция.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер обеща твърд отговор на всяка екстремистка заплаха.

"Всички ние обичаме коледните си традиции и няма да позволим да бъдем сплашвани или да бъде подкокоросван начинът ни на живот", заяви тя пред регионалната медийна група "Функе".

Въпреки това "приемаме много сериозно опасността от ислямистки терор и сме изключително бдителни", каза тя. "Нашите органи за сигурност са се прицелили в ислямистката мрежа и действат решително, както показват настоящите мерки."

Освен Австрия и Германия, Испания също е получила данни, че ислямистка група планира няколко нападения в Европа, вероятно в навечерието на Нова година и Коледа.

Според вестника цели на тези нападения може да бъдат коледните маси в Кьолн, Виена и Мадрид.

През юли в Германия и Нидерландия беше разбита клетка на заподозрени ислямисти от ИД-К.
Тогава се твърдеше, че арестуваните в Германия са планирали нападение в страната.
БГНЕС