/ iStock/Getty Images
Австралийският орган за контрол на наркотиците обяви, че психеделичните вещества MDMA и псилоцибин, по-известни като екстази и магически гъби, скоро ще се използват за лечение на депресия и посттравматичен стрес, предаде АФП.

Психиатрите ще могат да предписват двете вещества от юли, съобщиха от „Therapeutic Goods Administration“, след като откриха "достатъчно доказателства за потенциални ползи при определени пациенти".

Понастоящем двата наркотика са "забранени вещества" и могат да се използват само в строго контролирани клинични изпитвания.
 


Администрацията заяви, че е установено, че те са "относително безопасни", когато се прилагат в медицинска среда, и осигуряват "променено състояние на съзнанието", което може да помогне на пациентите.

Майк Мъскър, изследовател в областта на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия, приветства тази стъпка като "дългоочаквана".

"В обществото има много хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия, особено ветерани от армията и хора, които са работили в службите за спешна помощ, при които стандартните психиатрични лекарства не действат и не предлагат облекчение", каза той.

Мъскър заяви, че двата наркотика "намаляват задръжките" и могат да помогнат на хората да обработят трудни образи и спомени.

Засега употребата на MDMA и псилоцибин ще бъде ограничена до лечението на депресия и посттравматичен стрес.

Но защитниците се надяват един ден те да се използват за лечение на алкохолна зависимост, обсесивно-компулсивно разстройство и хранителни разстройства.

Психеделиците са използвани от коренното население от хилядолетия, но западните изследователи започват сериозно да проучват потенциалните им приложения едва в средата на миналия век.
 


Наркотиците се превръщат в символ на контракултурното движение през 60-те години на миналия век и са забранени.

Властите в Канада и Съединените щати са сред тези, които вече са разрешили медицинската употреба на MDMA и псилоцибин.
 
БГНЕС