По време на маневра на руската сонда "Луна-25" преди кацането ѝ на Луната е имало "аварийна ситуация", съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос, предаде АФП.

Космическа програма на Русия се завръща с мисия до Луната

"По време на операцията на борда възникна аварийна ситуация, която не позволи извършването на маневра в рамките на подходящите условия."
Спускаемият апарат, първата подобна мисия на Русия от почти 50 години насам, беше успешно изпратен в орбитата на Луната на 16 август, след като беше изстрелян от космодрума "Восточний" в Далечния изток на Русия.

От Роскосмос не съобщиха дали инцидентът ще забави кацането, което трябва да се осъществи в понеделник, 21 август, северно от кратера Богуславски на южния лунен полюс.

През юни ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов заяви пред президента Владимир Путин, че подобни мисии са "рисковани", като вероятността за успех се оценява на около 70%.

Луна-25“ ще изучава ефекта от слънчевия вятър на повърхността на естествения спътник на Земята

Очаква се сондата да остане на Луната в продължение на една година, където ще има за задача да събира проби и да анализира повърхността.
Камерите, инсталирани на спускаемия апарат, вече направиха далечни снимки на Земята и Луната от космоса.

Москва се опитва да рестартира и възстанови пионерската космическа програма на Съветския съюз, тъй като бъдещето на дългогодишното ѝ космическо сътрудничество със Запада изглежда под въпрос на фона на офанзивата в Украйна.
БГНЕС