Астрономи откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път и най-близката до Слънчевата система, съобщи Ройтерс.

Колко големи могат да станат черните дупки? (ВИДЕО)

Тя е толкова интересна, че получи прякора Еднорог. Черната дупка е с маса около три пъти колкото слънчевата. Това е на долната граница за размер на тези невероятно плътни обекти с толкова голямо гравитационно притегляне, че от него не може да избяга дори светлината.

Показаха първата снимка на черна дупка (СНИМКА)

Около черната дупка обикаля ярка звезда от вида червен гигант. Те са в двойната звездна система V723 Mon.

Черната дупка е на около 1500 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята. Тя може да е най-близката до нас, но пак е много далечна. За сравнение най-близката звезда до Слънчевата система е Проксима Кентавър. Тя е на 4 светлинни години. Уникалността на новооткритата черна дупка е в относителната ѝ близост до Земята и в масата ѝ.

Докъде стигат познанията ни за черните дупки?  

"Името Еднорог ѝ е дадено заради уникалността ѝ, а и защото е в съзвездие, което се нарича така", каза ръководителят на изследването Таринду Ясинге от университета на Охайо.

Черните дупки са три категории. Най-малките са като Еднорог - образуват се от разпадането на една звезда. Масата на гигантските свръхмасивни черни дупки като тази в центъра на галактиката ни, която е на 26 000 години от Земята, е четири милиона пъти колкото на Слънцето. Открити са и няколко черни дупки с междинна маса.

Силната гравитация на новооткритата черна дупка променя формата на звездата и тя е по-скоро удължена, отколкото сферична. Именно по този ефект е открита черната дупка.

Астрономи разкриха тайна, свързана с черните дупки

За разлика от другите черни дупки на орбита около звезда, тази не взима материал от нея.

Възможно е да има и по-малка черна дупка - с маса 2,6 пъти колкото Слънцето в друга галактика на около 1000 светлинни години от Земята. Миналата година тя беше описана, но експерти оспориха съществуването ѝ.
БТА