Първата снимка на черна дупка
Първата снимка на черна дупка / БГНЕС
Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космически обект, разположен в галактиката М87, разположена на 53,5 милиона светлинни години от Земята, предадоха световните агенции.

Данните бяха публикувани по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ.

Опровергаха теория на Стивън Хокинг за тъмната материя

Изображението е било получено в рамките на проекта "Event Horizon Telescope" , който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.
Проектът бешe създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки. Sagittarius Ax, в центъра на Млечния път на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята и обектът в центъра на галактиката М87 /известна и като Virgo A/, отдалечен от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Докъде стигат познанията ни за черните дупки?

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. А обектът от галактиката М87 е с маса между 3,5 и 7,2 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА