/ / iStock/Getty Images
Учени от Калифорнийския университет в Дейвис разкриха загадка, свързана с появата на разломи в южното полукълбо на сатурновата луна Енцелад, под чиято ледена повърхност има океан, съобщава Юрик алърт.

Подобни цепнатини има единствено на южния полюс на луната. Те съдържат вода в течно състояние, която поради някаква причина не замръзва.

Сатурновата луна Енцелад може да поддържа живот

Специалистите използвали цифрово моделиране, за да установят какви сили оказват влияние върху ледената обвивка на Енцелад. Известно е, че гравитацията на Сатурн предизвиква поява на приливни сили, които допринасят за нагряване и охлаждане на луната. Най-голямото им въздействие е на полюса, тъй като водата под ледената кора разширява обема си, оказвайки натиск върху леда.

Температурата на повърхността на Енцелад е около минус 200 градуса Целзий. Следователно би трябвало цепнатините бързо да замръзват. Но на южния полюс те не замръзват и стигат до океана под повърхността.

Седем луни придържат на място пръстените на Сатурн

Учените смятат, че водата в цепнатините се нагрява от приливни сили и това предотвратява замръзването й. При това освобождаването от напрежението на южния полюс предотвратява появата му на северния полюс.

Астрономите обясниха също механизъм, свързан с формиране на успоредни разломи. Водата в разлома рано или късно замръзва и в краищата му се натрупва лед, а това кара ледената покривка да се огъне, докато на десетки километри не се образува нова цепнатина.
БТА