/ ThinkStock/Getty Images
Енцелад - шестата по големина луна на Сатурн, постепенно си изгражда репутация на най-обещаващия свят в Слънчевата система за търсене на извънземен живот. Поредното свидетелство е откриването на сложни органични молекули на сатурновия спътник, съобщават Ройтерс и "Нюзуик", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Под покритата с лед повърхност на Енцелад в продължение на милиарди години е съществувал соленоводен океан в течно състояние - повече от достатъчно време за възникването на живот. На сатурновия спътник кипи активна хидротермална дейност. Предишни изследвания разкриват и наличието на прости органични молекули, припомня "Нюзуик".

Седем луни придържат на място пръстените на Сатурн

Сега международен екип от учени под ръководството на специалисти от университета на Хайделберг, Германия, съобщава за наличието на сложни органични молекули - откритие, което прави още по-големи шансовете за съществуването на живот на Енцелад. В публикация в сп. "Нейчър" учените описват откриването на сложни и богати на въглерод макромолекули - градивните елементи на живота, в гейзерите, изхвърляни през пукнати в ледената повърхност на сатурновата луна.

При предишните изследвания в гейзерите са идентифицирани само прости органични молекули с по няколко въглеродни атома. "За пореден път Енцелад ни изумява. С наличието на сложни органични молекули, водещи началото си от океан в течно състояние, този спътник е единственото небесно тяло освен Земята, което едновременно отговаря на всички базови изисквания за живот - такъв, какъвто го познаваме", споделя Кристофър Глийн от изследователския екип.

Касини изгоря в атмосферата на Сатурн (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Това е първото подобно откритие в извънземен воден свят", допълва и Франк Постберг от университета на Хайделберг. "Поредното от дългата поредица открития, направени от "Касини", което обрисува Енцелад като потенциално обитаем воден свят", отбелязват от Европейската космическа агенция.

НАСА с изненадващо откритие за района между Сатурн и пръстените й

Учените са направили откритието, използвайки данни, събрани от сондата при прелитането й край Енцелад през октомври 2015 г. "Касини", съвместна мисия на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, приключи през 2017 г., припомня Ройтерс.
БТА