Арсений Яценюк: Украйна иска да бъде бронежилетката на Европа
Арсений Яценюк: Украйна иска да бъде бронежилетката на Европа / снимки: БГНЕС

Украинският премиер Арсений Яценюк даде интервю за френската телевизия И-теле, в което потвърди, че приемането в НАТО е важна цел за страната му и обеща Украйна да се превърне в „бронежилетка” на Европа, предаде ТАСС.

„Целта на Украйна остава присъединяване към НАТО, за да гарантираме своята безопасност, мира и стабилността на планетата и на първо място мира в Европа”, каза Яценюк.

На въпрос на журналист за евентуални доставки за оръжия, Яценюк отговори: „Не молим за нападателни оръжия, а да ни доставите отбранителни оръжия, необходими да защитим страната си. А също така да защитим вашите граници. Ние ще ви защитим, ще станем бронежилетката на Европа”, каза украинският премиер.

Арсений Яценюк Украйна иска да бъде бронежилетката на Европа
netinfo

В същото време френският президент Франсоа Оланд заяви, че е имало ново нарушаване на прекратяването на огъня в Източна Украйна и предупреди за опасност от ново разгаряне на конфликта, след като се срещна за кратко с украинския си колега Петро Порошенко в германския град Аахен, съобщи АФП.

„Днес е имало нови нарушения на режима на прекратяване на огъня и това е неприемливо”, каза пред журналисти френският държавен глава. „Някои групи имат интерес този конфликт да продължи вечно и ние лесно ги разпознаваме кои са”, отговори той, когато бе попитан за повече подробности кои са отговорни новото нарушаване.

Оланд каза, че в импровизирания 15-минутен разговор с Порошенко са засегнали темата за прилагането на минските договорености и по-конкретно за работните групи, предвидени в тях. Двамата се срещнаха в кулоарите на церемонията по връчването на наградата „Карл Велики” на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Източник: БТА