В Армения, покрай протестите срещу премиера Пашинян, плъзнаха и слухове за проникнали турски командоси
В Армения, покрай протестите срещу премиера Пашинян, плъзнаха и слухове за проникнали турски командоси / iStock/Getty Images
Службата за национална сигурност (СНБ) на Армения отрече слуховете, че в страната е проникнала специална група турски военни, съобщи РИА Новости.

Според някои съобщения 13 турски командоси са проникнали от Грузия. Беше отбелязано, че „групата включва представители на оперативния отдел на трета полева армия, отдела за военно разузнаване, планиране и разузнаване“.

Целта им, твърдят слуховете, е да „вземе пряко участие в процеса на елиминиране на началника на Генералния щаб на арменските въоръжени сили Оник Гаспарян и други ключови генерали“.

По-късно публикацията е препечатана от редица арменски уебсайтове и канали в Telegram.

„Информацията, разпространявана от медиите за влизането в Армения на представители на специална група на въоръжените сили на турската република, не отговаря на реалността. Опровергавайки това, отново призоваваме сънародниците ни да не се поддават на дезинформация, да бъдат бдителни, да се въздържат от разпространение на непроверена информация “, се казва в изявлението на сайта на СНБ.

През седмицата президентът на Армения Армен Саркисян отказа да подпише заповедта на премиера Никол Пашинян за уволняване на началника на Генералния щаб, което допълнително влоши политическата криза в страната, предаде Франс прес. "В рамките на дадените му от конституцията правомощия президентът върна текста с възражения", се казва в изявление на президентството, което добавя, че политическата криза "не може да се реши с чести смени на отговорни лица".

Президентът заявява, че процедурата за уволняване на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян е била неконституционна, отбелязва Ройтерс.

Генералният щаб на армията в четвъртък поиска оставката на премиера Пашинян и правителството му след това, което критици определят определят като катастрофален подход към продължилия шест седмици кръвопролитен конфликт с Азербайджан за Нагорни Карабах миналата година, който завърши с поражение за Армения.

Пашинян уволни Гаспарян същия ден, но това може да стане само с одобрението на президента. Премиерът в четвъртък заяви, че призивът на Генералния щаб е опит за държавен преврат и събра около 20 000 свои привърженици в столицата Ереван.

Опозицията отвърна в четвъртък и петък със свои демонстрации с хиляди участници и от своя страна поиска оставката на премиера. В събота премиерът съобщи на страницата си във Фейсбук, че повторно е изпратил на президента предложението си за уволнение на началника на ГЩ, предаде ТАСС.

Превод и редакция: DarikNews