/ iStock/Getty Images
Египетските власти са арестували престъпна група от осем души заради незаконни разкопки в древноегипетска гробница и опит за контрабанда на намерения в нея саркофаг.

Задържаните са изкопали яма с дълбочина три метра за да достигнат до гробницата, която се намира под обитаема жилищна сграда с площ 240 квадратни метра в квартала на Кайро Хелиополис. Гранитният саркофаг, който са имали намерение да продадат нелегално, е дълъг три метра.

Полицията е конфискувала инструментите, с които са правени разкопките и е установила, че шестима от арестуваните мъже имат криминално минало. По време на разпитите те са признали за извършеното престъпление.

Квартал Хелиополис носи името на един от най-старите древноегипетски градове, столица на 13-и ном на Долен Египет. В текстовете от пирамидите е споменат като "Домът на Ра". Хелиополис е гръцкото му име, което означава "Град на слънцето". Храмовете и сградите му са използвани като строителен материал за средновековно Кайро. Останките му се намират в предградието Айн Шамс, недалеч от квартал Хелиополис.
БТА