/ IStock
Повдигнато е обвинение на двама жители на с. Арчар за незаконни разкопки в античния град Рациария, съобщават от Апелативна прокуратура Софи

На 26.03.2019 г. в Районното полицейско управление в гр. Видин постъпила оперативна информация за незаконни изкопни работи в частен имот в с. Арчар. При проверка на място били установени две лица и дълбок ров с прясно изровена до него пръст. Известно време служителите на реда наблюдавали как единият от младежите копаел с кирка и с лопата изкарвал пръста, а другият с металдетектор я проверявал. Периодично те се редували.

Полицаите пристъпили към задържането им, при което двамата извършители направили опит да избягат, но били заловени. Самоличността им била установена – жителите на с. Арчар К.И. (на 21 години) и С.Р. (на 20 години). Собственикът на имота заявил, че никога на никого не бил разрешавал да влиза и да копае в двора му.

От заключението на извършената експертиза е видно, че изкопът е направен в място, което попада в границите на археологическа недвижима културна ценност - античен град „Рациария“ и по-точно в самото Кале на старинния град. Обектът е археологическа недвижима културна ценност с национално значение, обявен като такава през 1965 г.

В прясно изкопаната пръст до изкопа се наблюдавали множество фрагменти от битова и строителна антична керамика. Имало също така разхвърляни ломени камъни от градеж, което показвало, че е разрушен културен пласт и е разбито подово ниво на антична жилищна сграда.

Изяснено е, че и двамата обвиняеми не са имали необходимото разрешително - така наречения „открит лист“ за извършване на археологически разкопки, и не са уведомили специалистите от Регионален исторически музей в гр. Видин за провеждане на изкопни работи на територията на античния паметник. Тази дейност е строго регламентирана и се извършва единствено от компетентните органи под форма на археологически теренни проучвания, съгласно разпоредбата на Закона за културното наследство.

Предстои делото да продължи в съда.