/ Thinkstock/Getty Images
Албанската полиция в Тирана е арестувала албанска гражданка за тероризъм, издирвана по международна заповед, издадена от италианските власти.

Става въпрос за Любяна Гечай (43), която беше основният заподозрян по делото "Maртеса" (брак), за което антитерористичният отдел на италианската полиция приключи разследването на 1 юли 2015 г., което разкри албано-италианска терористична клетка, чиято база беше в Италия.

„След няколкомесечно задълбочено разследване в няколко града в Италия и в Лушня, Албания, бяха арестувани 10 души, включително четирима италианци, петима албанци и един канадец.

Турция депортира чуждестранен терорист в Дания

Албанските граждани Баки Чоку, Дритан Гечай, Алдо Кобузи, Арта Какабуни и Любяна Гечай, които успяха да избегнат ареста и се укриха в Албания, също са част от тази група, съобщават медиите.

Арестуваната сега Любяна и съпругът й Дритан Гечай запознавали млади хора, които по-късно сключвали, поради което досието беше наречено „брак“. За кратко им осигурявали настаняване и финансова помощ, след което им купували билети и ги изпращали от летището в Тирана в Турция, а след това в Сирия, за да се бият за терористичната „Ислямска държава“.

Двойката Гечай живее в провинция Бергамо от 2010 г., където също получавали помощ от общината. Сред изпратените в Сирия са албанецът Алдо Кобузи и съпругата му италианката Мария Джулия Серджо, която приела исляма и станала Фатима аз Захра.

Те се оженили на 17 септември 2014 г. и заминали за Сирия само няколко дни по-късно. Съдът в Милано, в отсъствието на Любяна, я осъди на три години затвор по обвинение в „международен тероризъм и пропаганда в полза на джихадизма“, а съпругът й, въпреки че прокурорите поискаха две години и четири месеца затвор, беше освободен.

Задържаната, майка на три деца, ще бъде екстрадиран в Италия.
БГНЕС