/ iStock/Getty Images
Изтребител на американските военноморски сили се разби в пустинята Мохаве в югозападния щат Калифорния. Пилотът е загинал, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Самолет Ф/А-18Е "Супер Хорнет" от военноморската авиобаза в Лимор е паднал в района на Трона - населено място в пустинята Мохаве, окръг Сан Бернардино, обявиха военноморските сили на САЩ.

Никой на земята не е пострадал.

Самоличността на пилота и подробности около катастрофата засега не се разкриват.

В Лимор са дислоцирани две въздушни подразделения на американските военноморски сили с обща численост от 16 оперативни ескадрили.

През 2019 г. изтребител "Супер Хорнет" на ВМС на САЩ се разби в Национален парк "Долината на смъртта" при изпълнение на рутинна мисия. Тогава отново загина пилотът, а седем посетители на парка бяха ранени от отломки. Пострадалите били застанали на място, което е популярно сред любителите на самолети, събиращи се, за да наблюдават прелитания на ниска височина.

През октомври миналата година отново се разби изтребител "Супер Хорнет", този път беше от военноморската авиобаза Чайна Лейк. Друг такъв случай имаше и през 2020 г., отново със самолет от този тип от Лимор. При тези две катастрофи, станали при тренировъчни полети, пилотите успяха безопасно да катапултират.
БТА