Американска атака срещу Иран ще отвори кутията на Пандора
Американска атака срещу Иран ще отвори кутията на Пандора / снимки: БГНЕС
Съединените щати могат да хвърлят значително по-голяма бойна мощ при евентуална атака срещу Иран, но Техеран може да нанесе ответен удар срещу американските сили в Ирак и да заплаши петролните доставки, които са от жизненоважно значение за световната икономика.

Засилват се спекулациите, че президентът Джордж Буш би могъл да предприеме военни действия срещу Иран преди края на мандата си през януари 2009 година, макар Вашингтон да твърди, че е привърженик на решаването на кризата около спорните ирански ядрени амбиции чрез дипломатически средства.

"Във военно отношение това вероятно ще бъде лесна победа", казва базираният в Лондон експерт по въпросите на отбраната Ендрю Брукс за евентуален американски опит да бъдат извадени от строя ядрените съоръжения на Ислямската република. "Трудната част идва по-късно, когато бъде отворена кутията на Пандора", допълва Брукс, който работи за Международния институт за стратегически проучвания.

Западните сили подозират, че Иран се опитва да създаде ядрени бомби. Техеран твърди, че ядрената му програма е насочена към производството на електричество, така че да може да изнася повече петрол и газ. Бивш ирански представител, свързан с върховния духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей, намекна, че Техеран би отвърнал на евентуална атака, като използва свои съюзници в региона, за да пренесе битката из целия Близък изток. "Ако те искат да си играят игрички с нас, смятам, че за няколко дни можем да превърнем Ирак в горящо бойно поле", каза той.

Експерти по въпросите на сигурността изразиха различно мнение за силата на иранските въоръжени сили при евентуален сблъсък със САЩ, който според тях би включвал американска въздушна кампания, а не нахлуване на сухопътни сили. Иранските военни, в условията на наложеното от САЩ оръжейно ембарго, все още разчитат отчасти на изтребители и въоръжения, купени още преди Ислямската революция през 1979 година, при която бе свален подкрепяния от САЩ шах, допълнени с оръжия местно производство и с такива, внесени от Русия и от други страни.

Според западен дипломат иранските лидери са уверени, че евентуални американски бомбардировки няма да застрашат властта им. "Бомбардировките никога не са сваляли някое правителство, особено в страна като тази, в която няма организирана опозиция", заяви работещият в Техеран дипломат.

Увереността на Иран се засили, докато наблюдаваше провала на Америка да овладее ситуацията в Ирак въпреки огромното си военно превъзходство. Иран твърди, че разполага с ракети, които биха могли да достигнат Израел, както и с други модерни оръжия, и че Западът ще съжалява за евентуална атака. Техеран предупреди, че едно нападение може да се превърне в "блато, по-дълбоко от това в Ирак".

Такива изявления може би са преувеличени и насочени към вътрешната аудитория, но някои анализатори смятат, че Иран би могъл да отвърне на удара, като например използва моторници за бързи атаки в партизански стил срещу петролните доставки - т.нар. "асиметрична" война.

Иран, който е обвиняван за бомбени атаки, извършени от шиитски екстремисти срещу американските интереси в Бейрут през 80-те години, би могъл освен това да прибегне до старите си тактики, добавят анализатори. Миналата седмица ирански командир заяви, че една милиция от желаещи мъченичество бойци би могла да прекъсна транспортните маршрути в Персийския залив.

"Иран не може да спечели една военна кампания в конвенционалния смисъл, но това, което може да направи, е да нанесе множество сериозни щети", казва Брукс. Тази линия на разсъждения присъстваше и в коментар в иранския ежедневник. "Сиясат-е-рюз", който съобщи, че елитният Корпус на гвардейците на Ислямската революция е участвал в учения за "стратегията на асиметричните бойни действия".

В случай на конфликт с Иран американските специалисти по планирането вероятно ще трябва да помислят и как да предотвратят страничните ефекти в Ирак, където действат верни на Иран шиитски екстремисти. Съединените щати често обвиняват Иран, че насърчава насилието в Ирак, но западният дипломат в Техеран казва, че всъщност в момента Техеран изглежда ограничава притока на оръжия за иракските екстремисти - една политика, която той би могъл да промени, ако се почувства заплашен. "Основното бойно поле е Ирак", казва работещият в Дубай анализатор Мустафа Алани.

Западен експерт твърди, че иранските военни са в по-добро състояние, отколкото се предполага, и че те разполагат с добри технологии и оборудване, включително руска противовъздушна ракетна отбрана. Но Алани не е толкова впечатлен. По думите му той не смята, че Иран би могъл да предотврати американска атака или да нанесе ответен удар, като например затвори пролива Ормуз.

"Смятаме, че иранските военни възможности са силно преувеличени", казва Алани: "Единственият проблем е Ирак". (БТА)