Албанци лъгали британските власти, че са бежанци от Косово
Албанци лъгали британските власти, че са бежанци от Косово / netinfo

Стотици хора, получили политическо убежище, може да загубят британското си гражданство след като следователи разкриха голям имиграционен скандал, съобщава в."Ивнинг стандард".

Министерството на вътрешните работи (Хоум офис) е взело на прицел албанци, които са твърдели, че са жертви на войната в Косово.

Повече от 80 000 бежанци се установиха във Великобритания след като НАТО прогони сръбските сили от Косово през 1999 година, заради обвиненията в политика на етническо прочистване, припомня БТА. Сега обаче Хоум офис разполага с доказателства, че мнозина не са били бежанци от войната, а просто икономически имигранти от съседна Албания, получили фалшиви косоварски документи за самоличност, за да могат да кандидатстват за политическо убежище.

Точният брой на измамниците не е известен, но Хоум офис вече е изпратил десетки писма за екстрадиране или санкции.

25-хилядната албанска етническа общност в Албания е изпаднала в паника, интернетните чатове са наводнени с писанията на хора, несигурни за бъдещето си. Един от истинските бежанци от Косово заявява за "Ивнинг стандард": "Обществена тайна години наред бе, че хиляди албанци получаваха бежански статут, като се представяха, че са от Косово. Имаше мрежа, която включваше трафиканти на хора и посредници. Хората бяха подучвани да казват, че са от Косово и това винаги им отваряше вратите".

Много от застрашените с екстрадиране имат работа, жилищни заеми и британски паспорти, както и деца, говорещи английски и посещаващи училища. Писмата на Хоум офис предупреждават получилите паспорти чрез измама, че ги очакват три месеца затвор или 5 000 паунда глоба, информира "Ивнинг стандард".