Ал Кайда твърди, че произвежда свои собствени ракети
Ал Кайда твърди, че произвежда свои собствени ракети / netinfo

Обединение от сунитски екстремистки групи, оглавявани от иракското крило на Ал Кайда, заявява в аудиозапис, поместен в интернет, че е започнало да произвежда свои собствени ракети, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Гласът от близо 42-минутния запис се представя за лидера на групировката Ислямска държава в Ирак Абу Омар ал Багдади. Говорителят прави равносметка на четирите години "окупация" на американските сили в Ирак, като уверява съперническите групировки, че иска да сложи край на разногласията помежду им.

"В областта на въоръжението обявяваме на всички муджахидини по света, и по-специално в Ирак, че ракетата "Ал Кудс-1" е навлязла в промишлен етап на производство", посочва Ал Багдади. "Тази ракета притежава високи качества по отношение на обсега и точността на удара. Тя е в състояние да конкурира всичко най-добро, което другите страни са осъществили във военен план", подчертава той.

"Ако Афганистан се е превърнал в училище за терористи, както те (американците) с право твърдят, то Ирак се е превърнал в университет на тероризма", добавя с ирония ръководителят на обединението.

Твърдението, че групата произвежда ракети, наричани "Ал Кудс-1" или "Ерусалим-1", фактически не може да бъде проверено, отбелязва АП. Ал Багдади не посочи повече подробности за естеството на новото оръжие. Смята се, че бунтовническите групи, воюващи срещу силите на САЩ и иракските войски от 2003 г. насам, имат твърде ограничен капацитет за производство на оръжие. Те разчитат почти изцяло на оръжията, скрити през последните дни и седмици след падането на бившия режим на Саддам Хюсеин. Смята се също така, че в Ирак се внасят нелегално оръжия и от съседни страни като Сирия и Иран.

В аудиозаписа Ал Багдади осъжда "проливането на кръвта на който и да било мюсюлманин, при положение, че не е извършил явно безчестие и не пролива кръвта" на други мюсюлмани.

Ал Багдади, цитиран от АП, намеква, че съперничеството между различните групи се предизвиква отвън, посочвайки поименно Иракската ислямска партия - сунитска организация, участваща в правителството на премиера шиит Нури ал Малики, който се опитва да настрои срещу Ал Каида сунитите в размирни райони като западната провинция Анбар.

Изявлението на Ал Багдади бе предшествано от разпространеното в началото на месеца комюнике на Ислямската армия в Ирак - бунтовническа групировка, която не влиза в обединението, оглавявано от Ислямска държава в Ирак. В комюникето беше отправен призив към лидера на терористичната мрежа Ал Кайда - Осама бин Ладен - да се намеси, за да сложи край на действията на иракското крило на Ал Каида, обвинявайки го в убийството на над 30 джихадисти от други сунитски групировки.

Групировката на Ал Багдади е поела отговорността за множество отвличания и поредица големи нападения в Ирак, припомня Ройтерс.