Актьорът Хю Грант призова за медиен закон в ЕС
Актьорът Хю Грант призова за медиен закон в ЕС / снимка: Reuters

Британският актьор Хю Грант продължи кръстоносния си поход срещу британските таблоиди, като призова регулаторите на ЕС да ограничат влиянието на медийните магнати като Рупърт Мърдок.

Грант беше един от най-острите критици на британските таблоиди и дори направи таен запис на журналист, признаващ за нарушаване на правилата.

"Надяваме се Европа да ни помогне да ограничим количеството на медиите, които един човек може да притежава. В противен случай тези големи корпорации ще диктуват обществения ни живот", заяви Грант преди срещата си в Брюскел с еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.

Британските печатни медии бяха разтърсени от скандал, след като вестникът на Рупърт Мърдок News of the World призна, че някои журналисти са подслушвали редовно съобщенията на гласовата поща на мобилните телефони, за да пишат новини, предава БГНЕС. Признанието доведе до закриването на изданието и накара правителството да започне разследване на етиката в медиите.

Грант заяви, че мечтата му е да се приемат правила, ограничаващи пазарния дял, който една медийна компания може да контролира, но допълни, че се съмнява британското правителство да се заеме с този въпрос.