Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Срещата на върха на ЕС е под заплаха да бъде преместена в съседна сграда, след като активисти на „Грийнпийс“ окупираха планираното място с намерението да останат там колкото е възможно по-дълго, информира АФП.

"Полицията в момента се намесва. Срещата на върха ще се състои, но се обмисля дали да не бъде преместена в сградата „Justus Lipsius", се казва в изявление на служители на ЕС.

В началото на деня 28 активисти на „Грийнпийс“ окупираха сградата на ЕС - където държавните и правителствените ръководители ще се срещнат по-късно през деня, за да обсъдят мерките за климата.

Протестиращите разгърнаха голям банер с надпис „Климатична спешна ситуация“.

Властите в Брюксел разположиха пожарни стълби до сградата, за да изтикат активистите, а федерален полицейски хеликоптер летеше над тях.

Говорителят на "Грийнпийс" Лора Улман каза, че планът е групата да остане на мястото на срещата на върха възможно най-дълго.

Последна среща на върха за 2019 г. на лидерите на ЕС

"Подготвили сме си домашното. Винаги се опитваме да се подготвим възможно най-добре, като безопасността на нашите активисти е приоритет", добави тя.

По-късно днес лидерите на Европейския съюз ще се опитат да преодолеят дълбоките различия между държавите-членки във връзка с това как да финансират борбата срещу изменението на климата. 
БГНЕС