Ако няма споразумение с Варшава за US-ракетите, ги разполагат другаде
Ако няма споразумение с Варшава за US-ракетите, ги разполагат другаде / Sofia Photo Agency
Ако преговорите с Полша за противоракетната отбраната се провалят, САЩ ще потърсят друго място за европейската си база с ракети прехващачи, каза в интервю за Ройтерс представител на американската администрация, пожелал да остане анонимен.

Той подчерта, че въпреки трудностите и нерешените въпроси е оптимист за преговорите с поляците. Ако обаче не стигнем до успех, ние, естествено, ще уважим техния суверенитет и ще потърсим алтернативни решения – друго място за разполагане на ракетите, просто защото трябва да отвърнем на ракетната заплаха, казва източникът на Ройтерс.

Вашингтон иска да разположи в Полша десет ракети прехващачи и радар в Чехия. Преговорите с чешките власти вече приключиха и се очаква скоро да бъде подписано споразумение, макар че не е сигурно, че то лесно ще получи подкрепа в парламента. Администрацията на Буш се стреми да завърши преговорите с Варшава преди през януари да е изтекъл мандатът на Буш. Някои полски представители смятат, че това може да се използва, за да се издействат по-изгодни за Полша условия.

Източникът на Ройтерс не пожела да каже къде биха могли да бъдат разположени американските ракети, ако не се озоват в Полша. Но американски служители казват, че преди да бъдат избрани Чехия и Полша, са били обсъждани и други европейски страни, отбелязва Ройтерс.