АФП: Европейският съюз прие прибързано България и Румъния
АФП: Европейският съюз прие прибързано България и Румъния / снимки: Reuters, архив

Ситуацията в Румъния и България показва, че Европейският съюз плаща цената за прибързаното си разширяване, коментира АФП.

„С политическата криза в Румъния и събитията през последната година в Унгария историята изглежда се повтаря”, смята Корина Стратулат, анализатор в Европейския политически център. „Събитията показват, че постиженията на демокрацията не са необратими”, продължава тя, като визира импийчмънта на румънския президент Траян Бъсеску.

Политическа криза разтърсва и България във връзка с номинирането на съдии и уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която се намира в конфликт с властта, пише тя в коментара си.

„Днес широко споделяно в Брюксел е следното мнение - влизането на бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС е станало „твърде бързо”, отбелязва Корина Стратулат.

Толкова бързо, че на Румъния и България трябваше да бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка, за да бъдат принудени двете страни да продължат и след влизането си в ЕС през 2007 г. реформите за осигуряване на независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията, посочва БГНЕС.

Заради последните събития механизмът, който предвижда Европейската комисия да прави редовни оценки за напредъка на София и Букурещ, вероятно ще бъде удължен следващата седмица. Това вероятно ще доведе и до блокиране на влизането на двете държави в свободното Шенгенско пространство, прогнозира АФП.

АФП Европейският съюз прие прибързано България и Румъния
netinfo

В същото време и австрийското издание „Ди Пресе” излиза с коментар, че Европа е изправена пред кошмарна ситуация поради атаките срещу демокрацията в България, Румъния и Унгария.

Атаки срещу демокрацията и върховенството на закона в Румъния, България и Унгария предизвикват недоволство в Брюксел. Европа е изправена пред кошмарна ситуация, се казва в анализа. В текста се подчертава, че последните събития в България и Румъния са тревожен модел - партиите в двете държави смятат, че политиката е екстремна игра, при която печалбата или загубата на играещия трябва да бъде балансирана от печалбата или загубата на другите участници.

„След като вземат властта или сформират коалиция, партиите вземат всички ключови постове за отрицателно време - от председателя на Конституционния съд до ръководителите на статистическите институции. По този начин те се опитват да циментират тази хватка на властта колкото е възможно най-дълго време”, пише още изданието.

В България, Румъния и Унгария действа един и същи принцип - всеки, който не е с нас, е срещу нас. След последните събития в София и Букурещ двете страни едва ли скоро ще се присъединят към Шенгенското пространство, коментира още австрийското издание.