Абсолютно мнозинство за консерваторите в Япония
Абсолютно мнозинство за консерваторите в Япония / снимка: Reuters

Японската Либерално-демократическа партия (ЛДП), която досега бе в опозиция, печели абсолютно мнозинство на днешните парламентарни избори в страната. Това показват екзитпол резултатите от гласуването за Камарата на представителите.

Опозиционната Либерално-демократическа партия (ЛДП) на Япония е сочена за победител с безспорно мнозинство на днешните парламентарни избори, предаде АП, позовавайки се на резултати от екзит полове, обявени от националното радио.

Консерваторите от ЛДП, която управляваше Япония през повече години след Втората световна война, е спечелила между 275 и 300 места в долната камара на парламента, където заседават 480 депутати. Тези резултати бележат връщането на ЛДП във властта след три години в опозиция.

Сега управляващата Японската демократическа партия е спечелила по-малко от 100 места, понасяйки тежка загуба, след като държеше 230, допълва БТА.

Днешната победа на консерваторите почти без съмнение ще постави на премиерското кресло националиста Шиндзо Абе, който вече е ръководел правителството на Япония през 2006-2007 г.